Subscribe

Emanet Gelin - Şehnaz Gülsen || Yorum

6/22/2015, BY Unknown -
İstanbul'un arsız Erkut'u, Mardin'in Barzan Ağa'sı… Yaşadığı iki hayatı da parmağında çevirebilen Zalim Hezeroğlu. Yaşadığı bu iki hayat, nihayetinde başına bela olmuştu. Belası da emanet bir gelindi. Güzel, uysal, günahkâr; Berçem Dağdelen. Kimsesiz Berçem, düğün günü kocasının ölümüyle kayınbiraderiyle evlendirilmiş ve böylece bir darbe daha almıştı. Nelerle karşılaşacağını bilmeyen Berçem Nasıl bir hayat yaşayacağından habersizce koparılmıştı doğduğu topraklardan. Hayat ona zehir olacaktı. Bir günah keçisiydi o. Emanet edildiği zalim adamın ellerinde, işkence altında bir ömür geçirecekti.Kocasının sevdiği kadınla aynı evde nefes alabilecek miydi? Hayatı darmaduman olan Barzan, bir yanda sevdiği kadın, diğer yanda emanet karısıyla vereceği savaştan galip çıkabilecek miydi?





YORUM

Son zamanlarda okuduğum en değişik konuya sahip kitap olduğunu söyleyebilirim.
Berçem küçük yaşta ailesini kaybetmiş dayısıyla yaşamaya başlamıştır. Okumak için gitmek zorunda olan dayısı onu aşiret olan bir aileye emanet eder.

Onların evinde kendi çocuklarından ayırt edilmeden büyüyen Berçem'e evin büyük oğlu Civan gönlünü kaptırır. Civan düğün gününde öldürülünce töre gereği Berçem ve aşiretin ufak oğlu Barzan evlenmek zorunda bırakılır.

Bundan sonra işler ikisi içinde çıkmaz bir hal alır. Barzan ufak yaşta İstanbul'a kaçmış okumuş ve kendi işinin sahibi olmuştur.Üstelik aşık olduğu bir kadın vardır.Eğer Berçem ile evlenmek zorunda kalmasaydı yakın zamanda ailesiyle sevdiği kadını tanıştırmayı planlayan Barzan'ın bütün hayatı alt üst olur.
Berçem'in de ondan aşağı kalır yanı yoktur.Civan'a aşık olmada aynı evde büyüdüğü ve kocası olacak olan adamı kaybettiği için acı çeker üstüne birde Barzan'ın acımasızlığı eklenince hayat Berçem için çekilmez bir hal alır.
Karakterleri çok beğendim. İtinayla işlenmiş gibi geldi her biri bana. Kitapta bir çok kişiyi okumamıza rağmen hiç bir kafa karışıklığı olmadan akıcı bir şekilde okudum.
Barzan, ondan bazen o kadar çok nefret ettim ki anlatamam ama bazende bayılmamak elde değildi. Berçem'in çektikleri inanılır gibi değildi. Okurken kendi kendime taş olsa çatlar dedim resmen her cümlede. Kızın karakterini de sevdim.Öyle her şeyi kabullenip sinen tiplerden olmaması güzeldi bence.
Barzan'a kafa tuttuğu sahnelere bayıldım. Barzan'ın çıldırdığı sahnelerde de ohh olsun diye bir rahatladım.
Birde Azra'mız var Barzan efendinin sevgilisi. Adam karısı evdeyken sevgilisiyle aynı evde kalmaktan hiç çekinmedi. Delirdiğim yer de burası oldu zaten. Berçem ne çekti anlatamam.
Spoi vermemek için detaya girmiyorum ama sadece bilin ki Barzan efendi bütün bu yaprıklarının cezasını çok güzel çekti hemde kendi babası tarafından :)
Nasıl sevindim anlatamam. Yazarımız bu adamı süründürmeseydi delirirdim her halde.
Ay birde sonlara doğru bir sahne vardı ki bayıldım! Ne olduğunu söylemek için çıldırmama rağmen susuyorum işte  :(
Son sayfalara doğru gerçekten gülümseyerek okudum. Başlarda gerçekten acımasız bir adam okuyoruz, o kadar sinirlendim ki ama sonlara doğru aynı adamın aşkına da bayıldım.
Töre üzerine yazılmış bir kitap olması hep bende bir adım geri durma sebebi olur çünkü çok klasik bir konu gibi gelir bana ama Emanet gelin isimlerden mekanlara, arada ki konuşmalarla bana tam anlamıyla bu duyguyu yansıtan bir kitap oldu.
Farklı bir şeyler okuma peşindeyseniz Emanet Gelin tavsiyemdir.

Puanım


4 yorum:

  1. Bence cok amtörce yazılmış ben de bir Mardin geliniyim.Şehir örf adetler uydurma Mardin halkı kürtçe değil Arapça konuşur.En büyük hata burada ayrıca kitap çok sıkıcı bir şekilde tekrardan ibaret uzatmak için tekrarlar yapılmış Mardin'i araştırmadığı için şehir kültürünü yemeklerini anlatamamış.Kültürü anlatırken Urfa'dan almış karıştırmış kısacası beğenmedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben örf ve adetleri bilmediğimden belki de bana iyi geldi ama siz her şeyi bildiğiniz için belki de beğenmemişsinizdir ☺️

      Sil
  2. Kapağı çok hoş. İlgimi çekti. Bu tarz töreyi işleyen kitaplar ve dizilerden uzak duruyordum; ancak sanki bu kitabı okumak istedim :) Yorum için de teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Bn okudum bitirdim mükemmel bir kitap
    Bir töre faciası aşk a dönüşüyor
    Ama benim bir sorunum var bu kitabın ikisi çıkacak mı yoksa başka ad ve konu mu ele alınarak başka bir kitap mı çıkacak ?

    YanıtlaSil